fbpx Skip to main content

Este aproape timpul pentru Crăciun, acea perioadă a anului când în toate orașele se aprind luminile și casele sunt parcă desprinse din reviste. Decorațiunile de Crăciun sunt perfecte pentru a vă face casa mai primitoare și a o pregăti pentru sărbătorile ce se apropie cu pași repezi.

Ce înseamnă Crăciunul pentru fiecare din noi, e poveste lungă…Dar cred că pentru fiecare înseamnă adunarea oamenilor dragi în jurul unei mese bogate, înseamnă râsete, mâncare bună și ciocnit de pahare.

Aș vrea să ne oprim puțin și să vorbim de aranjarea mesei…. Această chestiune importantă, care adesea rămâne ignorată, mai ales în ziua de azi când nu avem timp pentru a mânca, darămite să mai și pregătim masa așa cum ar trebui…

Am avut ocazia să învăț de la bunica mea reguli stricte în amenajarea mesei, și da, regulile lui Galateo, care , poate în ziua de azi sună a “vechi”, pentru mine rămân un reper al eleganței și atenției la eticheta, transmisă din generație în generație. Chiar dacă acum sutem prinși în acest vârtej al contextului pandemic, nu uitați să fiți eleganți, să va bucurați de fiecare clipă petrecută împreună cu cei dragi.

Așadar, vreau să vă propun o „reîmprospătare” a bunelor maniere la masă.

Să începem cu așezarea mesei, un subiect care este cu siguranță interesant, deoarece cred că la un moment dat te-ai trezit, sau te vei trezi, la un dineu cu pretenții, fără să știi, poate, utilizarea corectă a tacâmurilor sau a paharelor plasate în fața ta. Îți dau eu câteva ponturi:
Furculița trebuie să stea în stânga, cuțitul în dreapta cu lama orientată spre farfurie și lingură în dreapta cuțitului. Până aici nu este nici o problema, dar ce te faci când avem mai multe seturi de fiecare tip și nu știm pe care să le luăm mai întâi.

De la aperitiv la al doilea, tacâmurile care trebuie luate mai întâi sunt întotdeauna cele mai exterioare, o regulă valabilă atât pentru furculiță, cât și pentru cuțit. Numărul maxim de pahare permise de etichetă este de cinci, cu toate acestea, nu aveți întotdeauna mese suficient de mari pentru a le ține pe toate, deci cel puțin discutabil este să aveți cel puțin un pahar pentru apă și unul pentru vin, asta depinde și de ce fel de masă serviți. Aranjamentul corect necesită că paharul cu apă să fie așezat în direcția vârfului cuțitului, imediat după aceea se continuă pe dreapta cu cele ale vinului, dând prioritate paharului pentru vinul roșu și să urmeze cel pentru alb, în general de dimensiuni mai mici. Șervetul trebuie așezat întotdeauna pe picioare. În ceea ce privește utilizarea să, este bine să fie utilizat de fiecare dată când te hotărăști să bei apă sau vin, motivul principal este faptul că este considerat neplăcut să vezi paharele de pe masă cu urme de grăsime sau cu amprente ale buzelor.

Este necesar să specific că eticheta, dar dincolo de ea, bunul simt și delicatețea, ne împiedică să plescaim, să vorbim tare, să ne angrenam în discuții agitate sau incomode, iar ca aspecte actuale ale vremurilor în care trăim, să ne pironim ochii în telefon sau în televizor, ignorându-i pe ceilalti. Aceste gesturi denotă lipsa de politețe și atenție față de mesenii noștri.

Acordați atenție celor care va sunt alături, căci momentele cu cei dragi sunt unice. Purtați-va frumos, arătați-le că sunt importanți pentru voi, nu uitați că fiecare gest contează. Eu, sincer, că mama de băiat, consider esențial să îl învăț câteva reguli de baza după care să își ghideze comportamentul social în viață, și va zic sincer, că al meu copil, încă de pe acum, știe cum să se poarte cu musafirii, știe că întâi servește cu apă invitații de sex feminin, apoi pe ceilalți, iar pe el se lasă ultimul…și tot așa.

Politețea și delicatețea nu vor fi niciodată demodate. Nu uitați asta.
Încercați să va priviți în ochi, să va bucurați unii de alții fără a fi distrași . Nimic nu este mai frumos decât timpul petrecut cu cei dragi, sunt momente ce nu pot fi date în reluare, în schimb un film poate fi oricând revăzut…

Este momentul în care putem să punem haosul pe pauză, să ne adunăm acasă, alături de ai noștri, să ne bucurăm de liniște și să ne umplem sufletele cu emoții care să reîncarce. Vine Crăciunul, oameni dragi.

Bucurați-va de tot. Simțiți. E magic.